fbpx

Parodontologie

Nu orice sangerare de gingie este boala parodontala! In unele cazuri care se manifesta cu sangerari gingivale, tratamentul optim poate fi un simplu detartraj. Pe de alta parte, sangerarile gingivale si faptul ca dintii se misca pot fi simptome ale bolii paradontale. Boala parodontala necesita tratatament corect, pe care medicii de la PlazaDent il pot asigura!

Cauze ale afectiunilor gingiilor

 • placa dentara bacteriana (substanta lipicioasa care se formeaza pe dinti);
 • coloniile de bacterii existente in placa dentara se combina cu glucidele rezultate din amidon si formeaza un acid care, ulterior, ataca smaltul dintelui si cauzeaza cariile;
 • printr-o igiena orala defectuoasa placa dentara se poate transforma intr-un depozit aderent pe dinti numit tartru, acesta formandu-se prin mineralizarea placii bacteriene – care serveste ca matrice („burete”) pentru sarurile din saliva.

Inflamatiile gingiei ca raspuns al organismului la agresiunea microbiana se manifesta prin sangerari gingivale care duc la aparitia bolilor gingivale care, netratate la timp, evolueaza in profunzime si duc la afectiuni parodontale manifestate prin:

 • secretii purulente in jurul dintilor;
 • aparitia inflamatiilor la nivelul pungilor parodontale;
 • mobilitate dentara si migrari dentare patologice.

Deoarece gingivita nu se manifesta simptomatic prin durere, majoritatea pacientilor nu abordeaza tratamentul acestor boli inca din faza incipienta, lasand loc aparitiei parodontopatiilor. Evolutia bolilor parodontale putand trece neobservata luni sau chiar ani.

Statisticile arata ca 90% dintre adulti prezinta boala parodontala/gingivala in diferite stadii, aceasta fiind considerata cauza principala a pierderii dintilor.

Manifestari ale instalarii parodontopatiilor:

 • gingia se desprinde de pe dinti, lasand spatieri profunde ce favorizeaza proliferarea bacteriana;
 • prin fenomenul de retractie gingivala (fenomen prezent si in cazul altor afectiuni dentare grave), dintii sunt descoperiti – aparand aspectul inestetic de dinti lungi;
 • mobilitatea dintilor este data de gradul de afectare a tesutului osos – de cele mai multe ori necesitand extractia.

Alaturi de o igiena orala eficienta si o dieta alimentara corespunzatoare, una dintre metodele cele mai eficiente de combatere profilactica a acestor afectiuni este igienizarea dentara profesionala, respectiv detartrajul efectuat regulat.

Detartrajul

Este o procedura stomatologica ce consta in eliminarea depozitelor de tartru de pe suprafata dintilor si din zona subgingivala.

Prin detartraj se reduc aglomerarile rugoase de tartru ce favorizeaza acumularea si proliferarea bacteriilor – rezervorul de toxine si un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.

Realizata la un interval regulat de timp aceasta procedura reduce si chiar elimina riscul aparitiei afectiunilor gingivale – recomandarea este ca procedura sa fie realizata la un interval de 6 luni.

Surfasajul

Procedura de surfasare are ca scop eliminarea cementului alterat, respectiv curatarea minutioasa si profunda a suprafetelor radiculare, precum si eliminarea depozitelor sub-gingivale aderente:

 • in cazul in care depozitul de tartru se gaseste cervical, la nivelul marginii gingivale libere;
 • si/sau daca exista spatii unde se poate introduce sonda pentru mai mult de 4 milimetri;
 • tehnica surfasajului radicular se realizeaza sub anestezie locala, cu ajutorul chiuretelor sau al instrumentelor ultrasonice.

In cazul parodontitelor moderate, aceasta metoda poate chiar stabiliza afectiunea parodontotica.

Surfasajul cu lambou gingival

Procedura presupune curatarea extrem de riguroasa a pungilor parodontale si este recomandata

in cazul clinic in care pungile parodontale sunt profund afectate de placa bacteriana si de depunerile de cement necrotic. Se realizeaza cu anestezie locala. Prin incizie, gingia va putea fi data la o parte pentru a putea permite surfasajul prin accesul direct catre zona afectata, dar si optimizarea vizibilitatii asupra acesteia.

In cazurile in care placa bacteriana si depunerile de tartru se prezinta ca aderente extrem de profunde la baza pungilor parodontale, apare riscul pierderii de tesut osos. De cele mai multe ori pacientul nu are dureri.

Un surfasaj radicular realizat eficient de catre un specialist, poate reduce numarul de interventii chirurgicale ulterioare.

 

Str. Gheorghe Rostogolea nr. 1

Bucuresti, Sector 6

Program

L-V: 08:00 – 21:00
Sambata: 08:30 - 18:30
Duminica: Inchis

Formular de Contact

Call Now Button021.413.00.15